Paldiski Road 171, Tallinn, Estonia: Reconstruction of an Apartment Building

From Bef Wiki

Jump to: navigation, search

Contents

Location of the best-practice example

The apartment building at Paldiski Road 171 was built in 1977 as a large-panel construction by Tallinna Majaehituskombinaat (Tallinn House-building plant). The apartment building that is situated in Õismäe, Tallinn is a typical flat-roofed 5-floor panel building with four stairways that has 60 apartments and 180 residents. The apartment owners of Paldiski 171 formed the Home Owners’ Association (hereafter association) in 2001 and the association manages the building since 2002. Earlier it was managed by Haabersti Linnaosa Valitsus (Haabersti City District Government). As the apartment building has been used for 25 years or half of its expected life-time, the association decided to refurbish the building in order to lengthen the life-cycle, lower the maintenance costs and raise the quality of life.

       Before reconstruction                                      After reconstruction

Paldiski mnt 171.jpg Paldiski mnt 171 after renovation.jpg

Short project description

The apartment building was refurbished in the frame of the project BEEN (Baltic Energy Efficiency Network for the building stock) and KredEx (Credit and Export Guarantee Fund KredEx) was responsible for carrying out the actions. Additionally OÜ Ehitusseire was contracted to act as a project manager and performer of owner supervision to carry out the reconstruction project successfully and to perform owner supervision while helping the association to order plans, select the builders, sign the construction contracts and accept of the construction works. Renovation works in frame of the BEEN project were carried out in 2006-2007.

Technical data

The reconstruction of the building started out of repair fund already in 2002, when both flank walls were insulated with 100 mm styrofoam. In October-November 2004 the old wooden front doors were replaced with the insulated metal doors with large glass-surfaces. In August-September 2005 AS Balti Fonolukk replaced the old wooden mail-boxes with metal ones and designed a new set of mail-boxes and an advertisement shelf in the stairway. Instead of the old mail-boxes notice-boards were installed in the tambour. In the frame of the BEEn project following works were carried out in the apartment building: the reconstruction works of the heating system, roof, fassade (together with glazing the balconies and loggias and replacing all the windows not yet replaced) and ventilation system, the aim of which was to gain maximum energy efficiency.

Use of renewable energy sources

No

Evaluation of the implemented action

As a result of the reconstruction project, the apartment building has a modern look, it is well insulated and has a heating system with individual calculation of heating expenses, where the estimated 40% energy saving can be expected. The general payment burden of the residents (housing expenses) increased, but thanks to the energy saving the residents will be able to fulfil their obligations.

It can be compared that the heating cost in November and December, 2007 constitute 71% of the heating costs in November and December, 2006. At the same time the room temperatures of the fifth floor steadied in comparison with the temperatures in the apartments on lower floors.

The financing of the reconstruction project was divided between own funds of the association (37,196 eur), loan from Hansapank (268,429 eur), grant of the BEEN project (65,007 eur) and grant of the Republic of Estonia (32,403 euro). The repayment amount of the loan of the apartment building is 39,590 kroons (2530 euro) per month or 12.60 kroons (0,80 euro) per square metre, which is paid out of the payments of repair fund (9.90 kr/m²) and the repayments of the loans that was given to some apartments to replace the windows/doors.

Opinions of the residents concerning the results of the renovation are mainly positive, especially those concerning the aesthetics, living comfort (warm rooms) and expenses that correspond to the increase in living standards. The apartment owners appreciate highly the changes in the outer look of their building and the significantly improved heating system: adjustability according to the individual needs; it is hoped that the new system would be efficient and economical. Considering all the changes that were rated positively, it is presumed that also the market value of the apartments has increased. This understanding has not increased the residents’ housing mobility.

Main difficulties faced during the implementation of the project

From the beginning higher involvement of residents would of been helpful (more meetings) – there were problems with some apartment owners. Also the board of the association did not involve residents in decision process and got sometimes high resistance for example with changing windows, glazing balconies. From technical point of view project design took much longer as planned and interfered planned timetable and planned finances were not enough – additional decision and loan was needed which raised in an unplanned the burden of residents.

Links to the original WebPages

BEEN project results on Kredex homepage

Personal tools